
Tønder Sommerstævne
Sønderjysk slaraffenland
Det første sommerstævne blev afholdt i 1975. De første år var der kun én gruppe, men allerede i 1978 blev stævnet delt i to grupper, og derudover blev der tilføjet en børnegruppe. Det var nu en mulighed for hele familier at deltage i stævnet.
I 1988 blev sommerstævnet udvidet med en orkestergruppe. Dette år flyttede sommerstævnet også til Tønder Gymnasium, hvor det har været afholdt lige siden – med enkelte undtagelser. Orkestergruppen fortsatte i 1990, men herefter forsvandt den fra sommerstævnet.
I årene med Nordklang afholdes der ikke normalt sommerstævne, men netop i år er der både Nordklang i Reykjavik og jubilæumssommerstævne i Tønder med fantastisk musik og dejlige instruktører.
Lene & Hasse + familie:
“At se sine børnebørn vokse med musikken –det er altså stort!”
Lene og Hasse har deltaget utallige gang med deres børnebørn på sommerstævnet i Tønder.
Lene Garsdal har været medlem af Kor72 bestyrelse fra 2007 til 2019, og Hasse har som “medhjælpende bestyrelseshusbond” sammen med Lene afviklet utallige Korstævner i Kor72 og er stadig en del af afviklingsteamet i Tønder.
Kirsten & Kjeld + familie:
“En genial måde at være sammen på!”
De har 11 børnebørn, og 9 af dem har været med på Tønder Sommerstævne. Mød de tre generationer fra Familien Krogh med Kirsten og Kjeld i spidsen ...
Det siger medlemmerne
Som noget nyt havde KOR 72 i år inviteret børn med til sommerstævnet sammen med forældrene. Og hele 28 børn i alderen 8 – 14 år mødte op […] KOR 72 fortjener tak for initiativet, og vi er mange forældre, der håber, det vil blive fulgt op ved kommende korstævner. Det drejer sig jo ikke om at få børnene afsat, så vi kan dyrke vores korsang i fred; det drejer sig om at dele noget umisteligt med dem i det lønlige håb, at de vil blive torfaste korsangere og stævnedeltagere, når de selv skal vælge, hvordan ve vil tilbringe deres fritid.
Karen Bjerre, deltager på Sommerstævnet 1978
Jeg forstår fuldt ud de mange korsangere for hvem det er blevet ”en livsform” at bruge en uge af sommerferien på denne måde. Det blev det også for mig.
Poul Holst, deltager på Sommerstævnet 1987
Det er jo herligt at synge sammen med 350 andre sangere. Sikke en klang, der kommer ud af det, når man ”løfter i flok” og de dygtige bærer de mindre dygtige.
Abelone Jacobs, deltager på Sommerstævnet 1993
”Og til de KOR 72 medlemmer, der endnu ikke har prøvet at deltage i et sommerstævne: snyd ikke jer selv for denne oplevelse! Ikke blot er den musikalske proces og produkt en oplevelse, men også fællesskabet på tværs af alder og sociale skel – her er det helt andre værdinormer der gælder.”
Karen Hillersborg, deltager på Sommerstævnet 1990
Kirsten Busk - bestyrelsesmedlem i Kor72
Om sommerstævne med en børnegruppe
- et kærligt eksperiment, der blev til en kærlig nødvendighed
I 1978 havde den daværende bestyrelse for Kor72 de samme tanker som i dag: Hvordan fastholder vi vores korsangere i alderen 30 år og opefter? Det er svært at tage på en uges korstævne i sommerferien, når man har børn i skolealderen, som man også skal bruge sin tid på. Men… man kunne jo tage dem med!
Der var mange overvejelser - både for og imod - men let presset gik man med til et forsøg, hvor man inviterede børn/ børnebørn med til Tønderstævnet til en korgruppe, der skulle arbejde med musical.
Gruppens formål var at give børn lysten til at synge, gerne i kor, eller muligheden for at opdage andre kreative sider ved musikken ved at arbejde med en musical. Børnekorgruppen var ikke kun henvendt til børn, der i forvejen sang i kor. Alle var velkomne!
Som instruktører var vi vældig spændte. Ville de voksne korsangere føle sig ’generet’ eller forstyrret? Hvordan kunne vi få børnene integreret i helheden? Hvordan kunne vi få dem til at føle det musikalske fællesskabs vingesus? Det var jo dét, det hele handlede om.
Heldigvis har musikken sin egen indbyggede kraft, der bygger bro over generationer, og med de mange fine ressourcer, der blev givet til gruppen, blev det en berigende oplevelse for alle. Så der har været børnegruppe på Tønderstævnet i henved 40 år, og jeg kunne slet ikke forestille mig det anderledes.
Der har været forskellige instruktører, alle med en stor veneration for børnenes musikalske udvikling og tidens musikalske strømninger. Som årene er gået, har de store børn og unge taget over i arbejdet med de små - som frivillige aftenvagter, natteputtere og fine musikalske forbilleder.
Mulighederne fra samværet om sangen og musikken i børnegruppen - venskaber og musikalske udfordringer - førte også videre til ungdomsarbejdet i SYNG, og mange unge har fået inspiration til at finde et musikalsk ståsted. Bedre kan det vist ikke blive.
Arbejdet med børn og musik har mange former, og vigtigt er det at byde på den store diversitet, der præger disse års musikpædagogiske strømninger. Kunsten bliver at have stemmen i centrum og give den fri til at være en inspirerende enhed i fællesskabet.
Og det tror jeg, vi kan i Kor72.
Kirsten Busk
Kirsten Maria Skovhøj - tidl. bestyrelsesmedlem i Kor72
Om sommerstævne med en børnegruppe
- at skabe sig – stemmer og stemninger
Jeg har været så heldig at blive indbudt til at ”lege med” børnegruppen på Tønder-korstævnet – hvilken ære! Det blev til i alt fire gange med Tønderstævne sammen med børneflokken – oplevelser så fuld af mening.
Jeg har selv som barn haft en skelsættende koroplevelse på datidens musiklejre, hvor vi bl.a. arbejdede med ”Agnete og Havmanden” som afsæt – en oplevelse, som jeg er helt sikker på, har været med til at inspirere min vej ind i musikken.
For sikke en god ide de da havde fået i Kor72 (som Kirsten Busk skriver om andetsteds) – at bedsteforældre (eller forældre) kunne følges ad til fælles koroplevelser i inspirerende rammer og fællesskaber.
Og hvordan gør man så det?
Sangen var jo udgangspunktet. At synge sammen er en særlig god måde at trække vejret på! Med stemmerne skaber vi stemninger, som rækker langt ud over, hvad vi har ord for. Klange, harmonier og dynamikker, spændinger og afspændinger – alt sammen noget vi aner og fornemmer – og som jeg var så heldig at få lov til at være med til at forme. Korsangen skaber unikke fællesskaber – vi skaber noget sammen, - jo, her er det tilladt at skabe sig!
Og så det dramaturgiske, som jo er en indbygget del af at deltage i børnegruppen. Som ansvarlige havde vi en række sange med – og rammen med for en fortælling. Fortællingerne indeholdt grundelementer om at skulle så grueligt meget igennem før alting ender godt, hvad enten det nu var elverpiger, sørøvere, frækkedrilledyr, rødder, jætter eller børn, der blev væk eller for vild eller….
Og så skulle vi skabe os igen. Med sangene som bærende element skabte vi replikker, konflikter, slåskampe og stjernestunder i den stemningsfulde ramme som Kulturhuset i Tønder byder på.
Intentionen har været fællesskab. At skabe en fortælling, hvor børnene kunne genkende sig selv – og derved turde vove at stå frem på scenen med stemme og krop – og nyde det!
Og hvilke stemninger…
Der dukker et væld af minder op nu, hvor jeg sidder og tænker efter.
Erindring om børn der i løbet af dagene turde noget, de ikke turde i går. Om nye venskaber skabt i nye roller. Om fortrolige samtaler på de daglige gåture til og fra kulturhuset. Om en trestemmighed, der pludselig lykkedes. Om hjælpsomhed og saftevand og plastre på såret…
Stærkest, bevægende og rørende i erindringen er uden tvivl lyden af børnestemmer i fælles klang og harmoni – fuld af glæde og livsmod. Lyden af musik og stemmer med håb for fremtiden – sikke en gave til os alle sammen!
Tak til Kor72 – og alle ildsjælene - for muligheden for de dejligste oplevelser med de dejligste børn, hvis skønne stemmer gør en forskel!
“At rejse ud og at finde sig selv
- at møde nyt – sige goddag og farvel
at synge sammen i et kæmpekor
det er godt for alle – også for Thor!”
Kirsten Maria Skovhøj
Dyk ned i scrapbogen
1982





1997




2011




2012







2014





2015





2016




2017








2018






