Kor 72 - før, nu og i fremtiden

En levende forening

 

En levende forening er i konstant bevægelse. Den ånder for korsangen og fællesskabet gennem kormusikkens mange muligheder. Den netværker med andre organisationer, og inspirerer medlemmer med korstævner.

Foreningens bestyrelse er et forum, hvor ideer opstår, spirer og udvikler sig til sprællevende aktiviteter i samklang med tiden.

Kor72 er en sprællevende 50-årig i sin bedst alder!

 

Sekretariatet

Det daglige maskinrum styres i tæt samarbejde mellem bestyrelsen og sekretær Hanne Nielsen, og sekretariatet har til huse i Frederiksgade 79 i Aarhus.

I mange år var kor72 en del af DAM-sekretariatet (Dansk AmatørMusik). Desværre blev kontoret lukket efter 40 år grundet manglende støtte fra Projektstøtteudvalget under Statens Kunstråd.

Siden 1. januar 2017 har Kor72 derfor haft sit eget lille sekretariat.

Den spæde start i ‘72

 

Vi skriver 1972. En flok ildsjæle med Svend G. Asmussen i spidsen beslutter efter længere tids overvejelse, at der er brug for en ny kororganisation.

Bededag, den 28. april 1972 er beslutningen om den nye organisation taget i forbindelse med et korstævne på Askov Højskole, og gruppen skriver, at de navngiver den Kor72: 

“Et kort og fyndigt navn, med undertitlen - sammenslutning af amatørkor.”

Organisationen bliver en realitet d. 11. maj, og allerede dagen efter kan nye medlemmer melde sig til. Ved den stiftende generalforsamling d. 30. september samme år er der 27 kor med i alt 966 medlemmer.

 
 

Musse

Musse (Marie) Mathiasen blev født i 1924. Hun bor i en 2. sals-lejlighed i Aarhus.

Musse er uddannet indenfor handel og kontor og startede som korsanger i 1967. Derefter bevægede hendes arbejdsliv sig over i amatørmusikkens tjeneste, og i 1977 var hun med til at oprette Landssekretariatet for amatørmusik, hvor hun blev dets daglige leder.  

Hun har været med til at oprette Kor72, Nordklang og Nordisk Korkommité, Nordisk Samarbejdsråd, Europa Cantat og meget mere.

Kor72 skylder hende en stor tak, fordi hun har været til inspiration for både bestyrelsen og det danske kormiljø i mange, mange år. Utallige nationale og internationale samarbejder er udsprunget af Musses initiativer. Hun er en sand Ildsjæl!

Videoerne her på siden er fra 2012, hvor Jens Johansen aflagde Musse et besøg.

I sommeren 2021 aflagde Kor72’s formand, Lisbeth Graakjær, et besøg hos Musse Mathiasen og fik overdraget gamle referater, korblade og andre guldkorn.

“The two Hells”

Helle Kornum og Helle Høyer Vedel har været med fra den spæde start. De er nemlig døtre af Viggo Kornum og Hans Verner Hansen, der var medstiftere af Kor72. Helle og Helle fortæller, synger og underholder os med historier fra halvfjerserne, og hvad foreningen har betydet for dem.

 
 
 

Jens Johansen

Han har været med siden sluthalvfjerserne - som dirigent, bestyrelsesmedlem og ikke mindst pioner indenfor den rytmiske kormusik. Jens Johansen fortæller om de tidlige år, om foreningens udfordringer og om sine drømme for dens fremtid.

Foreningen i dag

 

Kor72 er tæt på at have 10.000 medlemmer fordelt på 307 kor og knap 400 enkeltmedlemmer. Kor72 er landets største kororganisation for voksne amatørkor.

Bestyrelsen i Kor72 planlægger alle korstævner og aktiviteter fra idé til afvikling. Vi lægger vægt på at der er diversitet i tilbud af stævner, både hvad angår genre og niveau.

Siden sidste jubilæum i 2012 har samarbejde med andre musikinstitutioner været højt prioriteret og har således skabt spændende projekter i samarbejde med DR. Aarhus Musikhus, landsdelsorkestre, festivaler og store solister.

Vi arbejder sideløbende med at styrke vilkårene for amatørmusikken både politisk men også med vejledning og konkret støtte til medlemskor, så de kan dygtiggøre medlemmer såvel som dirigent.

Nutidens Kor72 har siden marts 2020 mødt helt nye udfordringer og arbejdsopgaver under coronapandemien med flere nedlukninger. Rådgivning og politisk arbejde vedrørende hjælpepakker og restriktioner har fyldt meget. Kor72 udviklede onlineaktiviteter for medlemmer i hele nedlukningsperioden i 2021 og er nået ud til rigtig mange korsangere.

Lige nu er vi heldigvis i gang igen, og dybt begravet i jubilæumsaktiviteter og planlægning.

 

Tine Fris

Tine er uddannet sanger og sangunderviser fra Det Jyske Musikkonservatorium og er en passioneret underviser, organisator og ideudvikler. Hun er aktiv som kordirigent, sanger og arrangør i LYT, Postyr og Vocal Line, og hun er forkvinde for Aarhus Vocal Festival.

Nuværende og tidligere formand

Lisbeth Graakjær er Kor72’s formand. Hun er uddannet AM’er fra Det Jyske Musikkonservatorium og organist fra Løgumkloster Kirkemusikskole. Hun brænder for at dirigere kor, ideudvikle og organisere aktiviteter, der fremmer sang og i særdeleshed korsangen, og hun er også aktiv i det nordiske korsamarbejde gennem NKF (Nordisk Kor Forum).

Lisbeth har været formand siden 2009, hvor hun overtog posten som den første kvindelige formand i Kor72 efter Ulrik Hedegaard, der sad på posten fra 1994.

Ulrik Hedegaard er uddannet folkeskolelærer og gennem mange år været skoleleder, indtil han blev pensioneret for nogle år siden. Ulrik har været et ivrigt foreningsmenneske, og han har lagt et stort arbejde i amatørorganisationerne samarbejde.

Kor72’s formænd gennem tiden

  • Johannes Nørgaard (1972 maj-sept.)

  • Arne Pedersen 1972 - 1982.

  • Tom Møller Pedersen 1982 - 1994

  • Ulrik Hedegaard 1994 - 2009

  • Lisbeth Graakjær 2009 -

 

Drømme for fremtiden

 

Hvor bevæger vi Kor72 hen de næste 10 år?

Vi ønsker naturligvis at vi kan fortsætte med at lancere korstævner ud fra ideen om tradition men også fornyelse og med blik på, hvad er der brug for i korlivet?

Samarbejde med både danske og særligt nordiske organisationer udvikles fortsat.

Vi har et ønske om at vi i løbet af jubilæumsåret kan skabe grobund for at det daglige maskinrum/ sekretariat kan vokse og blive et kraftsted for musikalsk samarbejde og inspiration i hverdagen.

Fødselsdagsønske: Korsang fra vugge til død. Kor72 ønsker at være med til at skabe rammer for at det er selvfølgeligt at alle børn får korsang på skoleskemaet og at det fortsætter gennem hele uddannelsessystemet, så der ikke bliver et slip inden voksenkorene. En styrkelse af musikfag i uddannelsesinstitutionerne er et andet vigtigt område at arbejde på at styrke. 

 
Previous
Previous

Aktiviteter i jubilæumsåret

Next
Next

Hvad betyder korsang for dig?