Hvad betyder korsang for dig?

Et åndehul

 

Hvorfor er det, at vi synger i kor, og hvorfor elsker vi at deltage i Kor72’s stævner? Det har vi spurgt en masse korsangere om til vores stævner rundt om i landet. Læs de fine citater og se videoerne nedenfor.

 

MØD VORES MEDLEMMER

Det Ny Kammerkor

Det Ny Kammerkor består pt. af ca. 40 sangere og har, siden koret blev stiftet i 2000, været et amatørkor med høje musikalske ambitioner. Koret er under løbende udvikling og søger konstant at udfordre sig selv ved blandt andet at deltage i internationale korkonkurrencer. Her kan nævnes, at koret vandt kategorien for kammerkor ved den Internationale Korfestival Canta al Mar i Calella, Spanien i oktober 2016.

Det Ny Kammerkor arbejder med alle former for a cappella-korsang med særligt speciale inden for moderne kompositionsmusik. Koret tager gerne udfordringer op med samtidige komponister og har blandt andet et fint samarbejde med komponisterne Søren Birch og Thomas Løbger.

Koret har medvirket ved 11 optagelser til DR’s ”Før søndagen” samt ved støttekoncerter til fordel for den internationale hospicedag i Vor Frue Kirke i Århus – sammen med eksempelvis Basix, Den Danske Salmeduo og Kaare Norge. Af andre aktiviteter kan nævnes, at koret færdiggjorde en cd-indspilning i løbet af 2010 og at man udover 10-12 koncerter om året også tilstræber rejser i ind- og udland.

Local Vocal

Local Vocal er et Aarhus-baseret rytmisk acapella kor bestående af ca. 30 sangere. Med korleder Philip Eick i spidsen og 30 sæt rytmiske fødder plantet solidt i jorden tager Local Vocal rytmisk acapella musik til nye højder.

Koret blev for alvor sat på verdenskortet i 2011 efter at have lavet det mest succesfulde YouTube-hit med dansk kormusik. Med mere end 7,7 millioner visninger har Local Vocal imponeret mennesker over hele verden fra Sydamerika til Rusland med ‘90’s Dance Medley’. Et acapella festfyrværkeri med dancemusik fra 1990’erne. I 2013 modtog koret en flot 2. plads i kor-konkurrencen ved AAVF - Nordeuropas største vokalfestival.

Gennem årene har vi afholdt liveshows i Rusland, Tyskland, Holland, Skotland og på fransk national TV direkte fra Paris. Men vi nyder også at holde lokale koncerter i forskellige anledninger, hvor vi bl.a. synger vores egne fortolkninger og arrangementer af kunstnere så forskellige som Leonard Cohen, Sara Bareilles, Meghan Trainor, Adele og Tori Amos - blandt mange andre.

Mandhatten

Mandhatten.dk er Koldings jazzede, rytmiske og velklingende herreensemble. Siden 2001 har herreensemblet underholdt med jazz, folk, verdensmusik, dansk, nordisk og klassisk - a capella.

Ser du en flok mænd med sorte hatte og jakkesæt, der står og synger, så har du helt sikkert mødt Mandhatten.dk. Gruppen består af 11 musikalske og sangglade mænd og deres karismatiske dirigent.

Sangerne i Mandhatten kommer alle fra Kolding og det nære opland, og de har meget forskellig baggrund. Aldersmæssigt er der godt en generation mellem den ældste og den yngste i ensemblet, og nogle har sunget i mange forskellige kor og i flere år.

I Mandhatten kan de - herreekviperingshandleren, salgschefen, it-programmøren, lysstøberen, kemikeren og de andre - samles om en fælles glæde ved sang, musik og skønne harmonier, som de glad og gerne tager ud og deler med deres publikum.

Repertoiret spænder fra barbershop, jazz og swing over danske og nordiske sange til afrikanske rytmer i firestemmig harmoni - og ikke sjældent i eget arrangement.

Mandhatten.dk er etableret under folkeoplysningsloven under LOF.

Det siger medlemmerne

 

Jeg synger i kor fordi …

 
 

I 40 år har jeg nydt hvert eneste sekund i deltagelse af utallige stævner; det giver glæde, koncentration, fællesskab (god karma) og medejerskab! For en stund. 


Tønder-stævner er toppen. Ren nydelse fra første til sidste dag.


Jeg lærer næsten altid noget nyt.


Det giver sjælero, udfordringer, hjernegymnastik, samklang… og meget andet.

Det er som at være tæt på Paradis.


Jeg deltager meget gerne i Kor72-stævner, fordi jeg hver gang får så meget med hjem.


Det er så livsbekræftende. Jeg er altid så glad bagefter og har fået ny energi.


Det er berigende for både krop og sjæl. 


Ved de store værker føler man sig privilegeret over at stå midt i det hele og få en stor oplevelse, som det ikke er alle forundt.

Skønt at synge i et stort kor med mange dygtige korsangere og en fantastisk berigende og fænomenal korleder.


Det er første gang, jeg er med, men bestemt ikke sidste!


Jeg blev lokket med af en af mine venner. Det fortryder jeg ikke. Stor oplevelse, fantastisk instruktør.


Min krop nyder at bruge rytmerne og stemmen og sjælen får så dejlig en ro. Og det lyder så skønt, når vi er sammen om det.


Man bliver glad i låget af at synge.


Jeg synger i kor, fordi … hva’ ellers?

 

Bodil Jerichau & Helle Pedersen:

“Man får enormt mange venskaber”

De er gode veninder og har lært hinanden at kende i kormiljøet. Og så er de nogle rigtige Kor72-"stævnehajer".

Hørt og sagt i pausen

 
 

Man bliver glad i låget af at synge.


Sang forkæler sjælen.


Korsang åbner verdener, der er større end individet.


Korsang inviterer til livgivende fællesskaber.

Min mand siger, at jeg ikke må lade være. Jeg bliver sur og gal, hvis jeg ikke synger.


Det er livskvalitet – man bliver glad.


Korsangere er generelt dejlige og sociale mennesker.


Jeg er korsanger, fordi jeg nyder at være del af noget, der er større end mig.


Det er næsten lige så vigtigt for mig som at spise og trække vejret.

Jeg synger, fordi det lyder godt inde i min hjerne.


Det giver så meget kraft og glæde.


Mens jeg synger, glemmer jeg alt andet.


Jeg kommer altid gladere hjem end da jeg tog afsted.


Som jeg fik at vide af en gammel svensk korsanger ”Sjunga bör man, annars dör man!”


Det giver langt mere energi, end den man leverer.

Dorthe Græsborg Bruun
- korsanger

 
 

Om at være med i Dania Sonans

Allerførst stort og hjerteligt tillykke med jubilæet til KOR72. Det er en fantastisk og stor bedrift.

Som ung gymnasieelev sang jeg i kirkekor, heldigvis et kor der var medlem af KOR72, det betød nemlig at der en dag dumpede et blad ind hvor der stod at KOR72 startede et nyt repræsentationskor op. Jeg sang også i gymnasiekor og havde fået øjnene op for hvor sjovt det var at synge sammen med andre. Jeg var dog mest til klassisk musik og gymnasiekoret var meget rytmisk. Så jeg bestemte mig for at tage turen til optagelsesprøve. Stor var glæden da jeg rent faktisk kom med som den yngste deltager.

Dania Sonans, som det jo var, har givet mig så uendelig mange gode oplevelser. En af dem jeg husker bedst var en tur til Færøerne, hvor vi gav koncert i Nordens Hus sammen med andre nordiske kor. Udover at flere af os blev syge med noget salmonellalignende så husker jeg det stadig som en kæmpe oplevelse både musikalsk men også socialt. Jeg var også med i Belgien og synge Mozarts Requiem med Göteborg Symfoniorkester – den hænger fast endnu.

Og sidst men ikke mindst kan jeg huske et korstævne hvor vi havde Eric Ericsson som gæstedirigent. Han akkompagnerede mig om aftenen til nogle svenske viser – det var helt magisk.

Men udover gode oplevelser i bagagen så har Dania Sonans også givet mig mod på meget mere kor. Jeg kom på konservatoriet med sang og korledelse – den perfekte kombination for mig. Det gjorde desværre også at jeg ikke længere havde tid til at være med i Dania Sonans. Til gengæld har jeg arbejdet som assistent i Radiokoret og sunget i flere forskellige vokalensembler. I dag er jeg selv korleder i 3 forskellige kor, synger med i Filharmonisk Kor, Aalborg for ligesom at holde mig selv i gang med sang og nodelæsning, og ELSKER kor.

Så fra mig skal lyde en kæmpe tak til KOR72 og til Dania Sonans for at have formet mig og mit korliv.

Dorthe Græsborg Bruun

Karin Mejding
- korsanger

 
 

Om at være med i DR-kor

Ved Carl Nielsens 150-års fødselsdagsfejring den 9. juni 2015 var det en stor oplevelse at synge med i det store Kor72-kor, som var sammensat til koncerten. Vi korsangere stod, så vi kunne kigge ud over et glad publikum i den fyldte DR-koncertsal. På programmet var både musik med solister og fællessange.

Som korsanger er man dejligt vant til glæden ved at synge sammen med andre - også af og til sammen med folk, man ikke kender, men som deler den fælles sangglæde. Ganske særligt blev det her, hvor det var fejring af en af vores helt store danske komponister. Det er vel næppe for meget at sige, at dagens program omfattede alle sider af livet: 

“Vinterklart og sommerbroget, morgenmuntert, skumringssvøbt, 
ligefremt og latterkroget, smilbestrålet, tåredøbt.”

Ordene er Helge Rodes, men Carl Nielsen har skrevet melodien til dem - i en af sine meget kendte sange. Gæt selv hvilken! 

Karin Mejding
(korsanger i  ’After Seven’, Roskilde)

Previous
Previous

Kor72 – før, nu og i fremtiden

Next
Next

Stævner gennem tiden